126

نشست علمی « بررسی کتاب: گزیده ای از اسناد و مکاتبات تاریخی کرمانشاه در عصر قاجار تا اوایل جنگ جهانی اول»

نشست علمی « بررسی کتاب: گزیده ای از اسناد و مکاتبات تاریخی کرمانشاه در عصر قاجار تا اوایل جنگ جهانی اول»

انجمن ایرانی تاریخ مرکز استان کرمانشاه با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی، مرکز مطالعات تاریخی و پژوهشکده مطالعات فرهنگی و اجتماعی معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه رازی در تاریخ 9 بهمن 1402 ساعت 10 الی 12 در دانشگاه رازی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، سالن جلسات شماره 1، نشست علمی بررسی کتاب: «گزیده ای از اسناد و مکاتبات تاریخی کرمانشاه در عصر قاجار تا اوایل جنگ جهانی اول» را به صورت حضوری و مجازی با حضور: استاد هرمز بیگلری، پژوهنده و تاریخ نگار محلی کرمانشاهان (مولف کتاب)، دکتر روح اله بهرامی، عضو هیات علمی دانشگاه رازی، دکتر طلعت ده پهلوان، عضو هیات علمی گروه علوم تاریخی دانشگاه رازی را برگزار کرد. دبیر این نشست: دکتر حسین علی بیگی، مدرس گروه علوم تاریخی دانشگاه رازی بودند. ایشان در ابتدا به معرفی نویسنده و اهمیت کتاب پرداختند، سپس استاد هرمز بیگلری کتاب خود را معرفی نمودند و به قسمت های مختلف آن اشاره کردند و بخشی از حوادث سیاسی دوره قاجار در کرمانشاه را با تکیه بر اسناد توضیح دادند.

در این بخش دکتر روح اله بهرامی به اهمیت کتاب و اسناد آن پرداختند و به مشکلات استان کرمانشاه در خصوص عدم حفظ و نگهداری اسناد در مکانی خاص اشاره نمودند و نیز از آقای بیگلری به خاطر بهره گیری از اسناد خصوصی تقدیر کردند و در این راستا نکات مهمی را شرح دادند.

ایشان در باب اهمیت این نوع آثار  اظهار داشتند که بررسی و انتشار اسناد تاریخی از ضرورت اساسی برای  در تاریخ محلی کرمانشاه بشمار می رود و به ابعاد مختلف محتوای تاریخی اسناد تاریخی کتاب مذکور اشاره کردند که اسناد تاریخی این مجموعه دارای آگاهی های تاریخی ارزشمندی در باره خاندان دولتشاهی، مناسبات ایران و عثمانی و مراودات و مکاتبات متعددی میان محمد علی میرزا دولتشاه با وزرا و حکام و فرمانروایان عثمانی  است. بعلاوه مشتمل بر اسناد دیوانی، مکاتبات فرمانروایان کرمانشاه در ادوار مختلف با عوامل و کارگزاران حکومتی در کرمانشاه است. ایشان به  اسناد با اهمیت دیگری  تحت عنوان اسناد عرایص اشاره کردند که در این مجموعه اسناد منتشر شده است و از نظر فهم مسائل اجتماعی دوره قاجار دارای اهمیت بسیار است .

 ایشان در پایان اظهار داشت که انتشار این دست از اسناد به عنوان مهمترین مدارک تاریخی و منبعی معتبر برای مطالعات تاریخی را فراهم می سازد و کمک بسیار ارزشمندی برای  محققان و پژوهشگران تاریخ کرمانشاه خواهد بود.

 سپس دکتر مهدی عزتی مدیر امور فرهنگی و اجتماعی دانشگاه رازی اهمیت کتاب را در حوزه مطالعات تاریخ  کرمانشاه  بیان نمودند.

دکتر طلعت ده پهلوان نیز به عنوان یکی از نقادان  به نقد و بررسی کتاب پرداخته و دیدگاه های خود را در خصوص کتاب ذکر کردند. درپایان نیز با اهدا لوح از زحمات هرمز بیگلری جهت تلاش برای ثبت هویت تاریخ و فرهنگ استان تقدیر به عمل آمد.


شناسه : 19050979